14. marraskuuta 2015

Teatteriloki: Zen Gangster Blues, TEHDAS Teatteri (Turku)

Käsikirjoitus, ohjaus ja esiintyminen: Ishmael Falke    
Musiikki ja äänisuunnittelu: Niklas Nybom
Valosuunnittelu: Jarkko Forsman
Ohjaajan assistentti: Aati Saarva
Teknikko: Sandrina Lindgren
Graafikko: Jussi Virkkumaa
Esitykset: 30.10. -12.12.2015
Lokakuun lopulla oli vuorossa jo toinen vierailu TEHDAS Teatterissa (eikä varmasti viimeinen), mutta Livsmedlet ensemble -ryhmän uutuus olikin vähän erilaisempaa nukketeatteria.

Dalai Lama salakuljetetaan pois Tiibetistä ja päätyy New Yorkiin mafiaperheen kasvattamaksi. Buddhan inkarnaatio -identiteetti ei kuitenkaan häviä, vaan aikuistuttuaan Dalai Lama on valaistunut gangsteri 1940-luvulla. Tämä dualismi, kahden puolen olemassaolo yhdessä ihmisessä, aiheuttaa ristiriitatilanteita ympärillä olevissa ihmisissä.
Paperi- ja esineteatteriulottuvuuden rinnalla kulkee kehystarina, jossa Falken esittämä käsikirjoittaja yrittää vakuuttaa teatterin johtajaa siitä, että Dalai Laman lisääminen mafianäytelmään on hyvä idea. Rakastan sitä, että todellisuudet sekoittuvat, ja tässäkin se on toteutettu erittäin hyvin. Käsikirjoittaja tunkeutuu välillä ihan konkreettisestikin keksimäänsä maailmaan, ja näin mielikuvituksen voima pääsee valloilleen.

Pimeä aikuisten satu valaistumisesta, jollaiseksi esitystä luonnehditaan, on loistava kuvaus. Olo on pimeässä sekä jännittynyt että odottavainen, mutta käsikirjoittajan hylkäämien kirjoitusten paperikasasta nousee esiin toinen toistaan hienompia lavasteita. Intiimissä tilassa kuuluu ilahtunutta naurua ja kukaan tuskin uskaltaa liikahtaa, kun kaikki katsovat lumoutuneena Falken taidokasta työskentelyä hahmojen kanssa.
Hahmoissa on käytetty kekseliäästi erilaisia tuttuja esineitä, joiden ei ehkä ensimmäiseksi luulisi kelpaavan teatteriin kokonaisiksi henkilöiksi, mutta tarina etenee niillä loistavasti. Synkästä mafiateemasta huolimatta teos saa myös nauramaan, ja uskoisin kaikille tekevän hyvää kokeilla mielikuvituksensa rajoja. Miten meille annetut roolit vaikuttavat loppuelämäämme, ja onko mahdollista irtautua perusluonteestaan tai käyttäytyä odotusten vastaisesti?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti