19. joulukuuta 2015

Kirjabloggaajien joulukalenteri, 19. luukku

Joulukalenteriin osallistuvat blogit löytyvät Hyönteisdokumentista. Eilen Ullan luetuissa kirjoissakin tunnelmoitiin tonttu-ukon kanssa ja huomenna luukku avautuu Les! Lue! -blogissa.


Kirpeä joulukuun iltapäivä. Turun linnan piha on valaistu kirkkailla lampuilla ja linnan vaalea ulkoseinä loistaa kelmeänä taivasta vasten. Pari vierasta astelee portista ulos ja sisäpihalle astuessa ympäristö tuntuu autiolta. Lipunmyynnistä tie jatkuu sisälle päälinnaan, ja edellä kävelevän perheen siirryttyä rivakasti toisaalle kuuluvat enää omat askeleet. Ne suhisevat ahtaissa porraskäytävissä ja narisevat tai kopisevat näyttelyhuoneissa. Jostain ylhäältä kuuluu töminää.


Tuntia ennen sulkemisaikaa on kuitenkin enimmäkseen vallalla aavemainen hiljaisuus. Ulkovalaistus heijastuu säteinä ikkunoista ja joistain huoneista näkyvät kaupungin värikkäät valot.

Pyhä Yrjö lohikäärmeen kimpussa

Tällaista on varmaan silloin, kun linnan ovet lukitaan ja satoja vuosia vanha tonttu-ukko kääntää lakkinsa nurin muuttuen taas näkyväksi. Nykyään linnaa pitää henkilökunta kunnossa, mutta ehkä tonttu-ukkokin kääräisee joskus partansa pari kertaa vyötärön ympäri ja lakaisee lattioita, tilkkii ikkunoita tai korjailee kattoa. Parinkymmenen vuoden välein pitää käydä ainakin tuomiokirkolla tervehtimässä tonttuystävää.Murri-kissa lepäilee eräässä kolossa ja sen silmät heijastavat käytävälle asti, mutta pimeässä siitä ei saa kunnon kuvaa, kuten ei tonttu-ukon aarteistakaan (ehkä tarkoituksella). Monissa huoneissa on elokuvarekvisiittaa uudesta Tyttökuningas-elokuvasta, ja yhdessä tilassa on myös syvennys, joka johtaa käymälään.


Joskus voi linnassa myös osallistua tonttu-ukon kaksoisolennon vetämälle kierrokselle. Tämähän vain imartelee vanhaa herraa, joka on tyytyväinen linnan kävijämääristä ja kiinnostuksesta Turun historiaan.

Seikkaileepa tonttu-ukko myös ihan oikeissa kirjoissakin. Topeliukselle sanelemiensa sattumusten jälkeen tonttu-ukko on myös kuullut, että hänet voi löytää ystävänsä tuomiokirkon tontun kanssa kirjasta, jossa he yrittävät pelastaa Luostarinmäen kerrostaloa suunnittelevalta urakoitsijalta (Jyrki Vuoren Turun linnantonttu ja kaupungin kaatajat).

Erityisesti tonttu-ukon tiedetään kuitenkin ilahtuneen kirjasta, jossa hänet on laitettu joulunaikana seikkailemaan ympäri Turkua. Oikeasti hän ei uskaltaisi liikkua edes näkymättömänä ihmisten ilmoilla tuolla tavalla, mutta kieltämättä idea iloa tuovista pastilleista, jotka takaisivat sen, että "[k]ohta nyt tanssii jo koko Turku / kenenkään mielessä / ei asu surku" on houkutteleva.

Voittaako Ärjyukko? Saako hän kaupunkilaiset taas murjottamaan ja äksyilemään? Vai pystyykö tonttu-ukko tuomaan joulumieltä turkulaisten sieluun, vaikka he "kulkivat kaduilla pää alaspäin, kasvot synkkinä, suu mutrulla ja kiire korvissa"? Sen saatte tietää lukemalla Sinikka Salokorven Turun linnan tonttu-ukon jouluihmeen. Kirjasta välittyy myös Turun tunnelmallinen joulu: tuomiokirkon kuusen valojen sytytys, joulurauhan julistus vanhalla suurtorilla (unohtamatta Mikaelin kirkolla järjestettävää eläinten joulurauhan julistusta) ja perinteinen linnan historiallinen joulupöytä.


Tyttökuningas - Made in Turku -näyttely 10. tammikuuta asti. Esillä elokuvassa käytettyjä pukuja ja esineitä sekä kattavasti tietoa kuningatar Kristiinan vaiheista ja esineitä tämän aikakaudelta. Keisarillisia lahjoja Pavlovskin palatsista -näyttely Eteläisessä näyttelyhallissa 3. huhtikuuta asti. Vuosittain opastuksia mm. joulupöytiin, linnan keskiaikaan, pikkuritari- ja kauhukierroksia jne. Pysyvissä näyttelyissä tuhansittain astioita ja koriste-esineitä sekä pukuja ja leluja eri aikakausilta.Rauhaisaa joulunaikaa!

8 kommenttia:

 1. Turun linnan tonttuhan on ehtinyt sitten moniaalle...

  Hienolta näyttävät myös näyttelykuvat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. hdcanis, kyllä on, tonttu-ukolla on pitänyt kiirettä ;)

   Poista
 2. Mukavaa tonttutunnelmaa, kiitos. Hyvää joulun aikaa!

  VastaaPoista
 3. Ihanan tunnelmallinen luukku, kiitos!

  VastaaPoista