200 s. |
Faeries is a world of dark enchantments, of captivating beauty, of enormous ugliness, of callous superficiality, of humour, mischief, joy and inspiration, of terror, laughter, love and tragedy. It is far richer than fiction would generally lead one to believe and, beyond that, it is a world to enter with extreme caution, for of all things that faeries resent the most it is curious humans blundering about their private domains like so many ill-mannered tourists. So go softly - where the rewards are enchanting, the dangers are real.
Brian Froudin satumaiset fantasiaoliot ovat innoittaneet muun muassa elokuvien The Dark Crystal (1982) ja Labyrinth (1986) tekijöitä, joissa Froud työskenteli konseptisuunnittelijana. Viimeksimainitun faneille sellainen trivian poikanen, että Froudin poika esitti siinä sitä pelastettavaa vauvaa, ja myöhemmin tämä työskenteli esimerkiksi Taru Sormusten Herrasta -trilogian erikoistehosteiden parissa. Brianin vaimo Wendy taas loi Yoda-hahmon Star Wars: Episode V - The Empire Strikes Back (1980) -elokuvaan, ja oli mukana kehittelemässä jo edellämainittujen Jim Hensonin tuotantojen otuksia.
Tämä sepustus lahjakkaasta perheestä siksi, koska kirjaa lukiessa piirrokset tuntuivat etäisesti tutuilta. Wikipediasta oli sitten pakko tutkailla lisätietoja, ja koska pidän noista Hensonin nukke-elokuvista, ilahduin noista hauskoista yhteensattumista. Kirjan pohjalta on myös tehty samanniminen animaatio.
Sekä Tolkienin töitä kuvittaneen Alan Leen että Froudin piirrokset ja maalaukset ovat satumaisia. Ne ovat kuin toisesta maailmasta, ja pidin erityisesti siitä miten esiteltyjen olioiden joukossa ei ole pelkästään pikkuruisia eteerisiä keijuja, vaan Froudin ja Leen käsitys keijuista on paljon laajempi. Suomen sana keiju on itse asiassa harhaanjohtava, koska kirjassa käsitellään koko sitä pienten satuolentojen maailmaa, joka löytyy vesistöistä, vuorten ja kaivosten uumenista sekä metsistä. Mukana on niin aarteita piilottavia haltioita kuin kammottavia kuolevien vaatteita peseviä banshee-olentojakin.
Toki kirja olisi voinut olla parempikin. Kuvien lomassa oli tekstiä, jolla oli yhtä suuri osa kuin kuvituksellakin, mutta jotka olivat vain pätkiä joistain muista teksteistä ja lyhyitä kuvauksia eri olioista. Tavallaan kumpikaan osa-alue ei saanut ansaitsemaansa huomiota. Kirjaa ei myöskään oltu järjestetty mitenkään, joten jo valmiiksi sekavasta satumaailmasta jäi yhtä sekava kuva jälkeenpäin. Tämä ei siis toimi myöskään kevyenä hakuteoksena kovin hyvin, koska sisällysluetteloa ei ole. Hankkisin mielelläni miesten kuvituksella varustettuja kirjoja, joissa kuvat saisivat ansaitsemansa tilan, sekä vielä erikseen informatiivisen tietokirjan pikkuisista menninkäisistä ja kumppaneista. Yleisesitykseksi aihetta tuntemattomille tämä kyllä sopii ihan mainiosti, tai sellaisille jotka eivät edes etsi mitään yksityiskohtaista tietoa vaan ainoastaan pikaista pyrähdystä satumaailmaan.
* * *
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti