17. kesäkuuta 2013

Lukumaraton

Se on täällä.  Blogini ensimmäinen lukumaraton!  24 h aikaa lukea niin paljon kuin sielu sietää (vaikka nukkumiseen käytetyt tunnit lasketaankin mukaan).  Olisin ottanut kuvan evästyksestä, mutta kamerani kuoli enkä nyt tähän hätään löytänyt mistään laturia.  Olin aamulla ranskalaisella torilla syömässä muutamat churrot, ja ostin mukaan pari patonkia sekä macaron-leivoksen.  Sen verran hyvää muonaa oli tarjolla, että taidan käydä siellä vielä uudestaankin.  No, joka tapauksessa, tässä on se kirjapyramidini, josta napsin fiiliksen mukaan luettavaa.  Aurinkolasit toivottavasti tulevat käyttöön, jos sää on myöhemmin hiukan aurinkoisempi.


Fanny Hill (1748) - John Cleland
Itsemurhaklubi (1878) - Robert Louis Stevenson
Vastaathan kirjeeseeni, Miss Lonelyhearts (1933) - Nathanael West
Nälkä (1890) - Knut Hamsun
Kahvila Mabillon (1952)- Satu Waltari
Saints and Strangers (1980)- Angela Carter
Nalle Puh (1926) - A. A. Milne
Kummitusmatkat (1989) - Karen Dolby, Susannah Leigh ja Sarah Dixon
Yllätysmatkat (1988)- Karen Dolby, Martin Oliver ja Gaby Waters
Ninni, surkea noita (1987) - Orvokki Annala

Sitten vain lukemaan.  Päivittelen tosiaan tähän postaukseen edistymistäni, eli tervetuloa seuraamaan!

Klo 17.44
Luettuja sivuja:  288
Kummitusmatkat (1989) - Karen Dolby, Susannah Leigh ja Sarah Dixon, 144 s.
Yllätysmatkat (1988) - Karen Dolby, Martin Oliver ja Gaby Waters, 144 s.
Pisteet:  * * *  Suomentaja:  Esa Mela 

Puzzle Adventures -sarjaan kuuluu runsaasti erilaisia visaisia tehtäviä vähän isommille lapsille, ja sarjan Kummitusmatkat oli yksi lapsuuden suosikeistani.  En edes muista miten monta kertaa sen kirjastosta lainasin, mutta jokaisella kerralla oli yhtä hauskaa venytellä aivosoluja.  Teema toi vielä lisäjännitystä, vaikka missään vaiheessa ei varsinaisesti pelottanutkaan.  Yllätysmatkat ei ollut entuudestaan tuttu, enkä pitänyt siitä yhtä paljon.  Ainoastaan muinainen Rooma oli  mielenkiintoinen, mutta dinosaurukset ja avaruus eivät ylipäätään kiinnosta.  Lainasinkin opuksen lähinnä uteliaisuudesta.  Dinosaurus-tarinassa oli käynyt pieni moka suomennosvaiheessa, sillä siinä mainittiin lopussa kaksi kertaa joku Antti, vaikka sellaista henkilöä ei kertomuksessa ollut.  Molemmissa kirjoissa tehtävät olivat mukavan monipuolisia matematiikasta ja salakirjoituksen tulkinnasta esineiden bongailuun, ja Brenda Haw'n kuvitus oli isommissa kuvissa ihanan yksityiskohtaista.  Haastavuutta lisäsi myös se, että edellisten sivujen tapahtumat ja tehtävät kannattaa painaa tarkasti mieleen, jotta jotkut uudemmat tehtävät pystyy ratkaisemaan.  En ihan kaikki tehtäviä osannut (pitäisikö olla huolissaan?), joten lunttasin ratkaisut takasivuilta :D

- -
Nyt syömään pastaa ja sipulirenkaita, jälkkäriksi macaron.
- -

Klo 22.08
Luettuja sivuja: 475
Kahvila Mabillon (1952) - Satu Waltari, 187 s.
Pisteet:  * * * *

Rahat ovat jatkuvasti lopussa, mutta se ei haittaa, koska tuntemattomille voi aina myydä runoja, eikä rakkautta kukaan pysty ottamaan pois.  Mustapukuiset, pitkätukkaiset ja rähjäiset eksistentialistit herättävät paheksuntaa vetelehtimisellään.  Pehmeäturkkisia kissoja joka puolella, lemmikkimarsuja kanniskellaan mukana.  Savuisia kapakoita, ongintaa Seinen rannalla viinipullon kera, meluisat kahvilat.  Waltari opiskeli itse aikoinaan Pariisissa, ja kirjoitti niistä kokemuksista tämän esikoisteoksensa.  Hurmaavia tuokiokuvia Pariisin kuhinasta ja sen hilpeistä asukkaista sekä ihmisistä, jotka osaavat nauttia elämän pienistä asioista.  Pitää piknikin vaikka yhdellä sardiinipurkilla jos huvittaa, tai liftata kuumana kesäpäivänä maaseudulle.  Olemisen ja elämisen riemua, ja juuri tästä syystä täydellinen kesäkirja.

- -
Unohduin hetkeksi surffailemaan netissä ja vastailemaan kommentteihin.  Lähden leikkaamaan patonkia.
- -

Klo 23.34
Luettuja sivuja: 515
Ninni, surkea noita (1987) - Orvokki Annala, 40 s.
Pisteet:  * * * 
Osallistuu haasteeseen:  Lastenkirjat

Palataan lapsuuden suosikkeihin.  Muistan lukeneeni tätä aina uudestaan ja uudestaan mammalla ollessani, ja jokin aika sitten ostin tämän omaksi netistä.  Hentoinen Ninni uskoo olevansa liian tavallinen noidaksi, eikä luutakaan jaksa tätä kannattaa.  Tämän vuoksi Ninnin pitää taittaa maitse pitkä ja vaarallinen matka noitien säännölliseen suurkokoukseen muiden pilkattavaksi.  Vasta nyt kun luin tämän vuosien tauon jälkeen tajusin miksi pidin tästä niin paljon.  Ninnillä on aluksi huono itsetunto ja moittii itseään kaikista epäonnistumisistaan, mutta ystävällisen keijun avustuksella ja suuren seikkailun myötä tajuaa, ettei suuruuteen tarvita ulkoisia asioita.  Muiden ihmisten ei kannata antaa lannistaa.  Positiivisilla ajatuksilla pääsee pitkälle, kun taas jatkuvalla vähättelyllä vain sabotoi itseään.  Kirjassa myös muistutetaan, ettei mikään tule automaattisesti vaan itsekin tulee nähdä vaivaa haluamiensa asioiden eteen.  Toisaalta, kaikki suuri ja mahtava ei aina ole välttämättä kaunista ja hyvää.

- -
Nyt on pakko saada jätskiä.  Äkkiä alakerran kauppaan ennen kuin se menee kiinni!
- -
Yksi kirja jää nyt keskeneräisenä yöpöydälle.  Hyvää yötä!
- -

Klo 11.34
Luettuja sivuja:  642
Saints and Strangers (1980) - Angela Carter, 127 s.
Pisteet:  * * * *

Carterin Verinen kammio -novellikokoelma on yksi suosikeistani, ja vaikka tämä ei yltänyt ihan sen tasolle, lumouduin tästä niin etten malttanut millään mennä nukkumaan.  Carterin inspiraatiot ovat ilmeisesti lähes aina aiheita, joista olen itsekin kiinnostunut.  Pidin erityisesti ensimmäisestä novellista The Fall River Axe Murders, jossa viivytään hetki Bordenien talossa juuri ennen kuin perheen tytär murhaa vanhempansa.  Kaikki tarinat kietovat verkkoonsa, ja jotkut kyseenalaistavat jollakin tavalla lukijan ennakkoasenteet.  Marginaalin naiset pääsevat päähenkilöiksi, ja heidän tarinansa kerrotaan uudessa valossa.  Tunnelma on läpi kokoelman unenomaista, eroottista ja hypnoottista.

Klo 12.58
Luettuja sivuja: 792
Nalle Puh (1926) - A. A. Milne, 150 s.
Pisteet:  * *
Osallistuu haasteisiin:  Lastenkirjat


Näiden veijarien yksinkertaisuudessa on kieltämättä jotain hurmaavaa, mutta en silti päässyt oikein sisälle tarinoiden lastenlorumaiseen jaaritteluun.  Havaitsin myös Puhissa pieniä itsekeskeisyyden piirteitä hunaja-ahneuden lisäksi.  Ei tätä myöskään ole hirveästi älykkyydellä siunattu (olisiko pelkkää vanua korvien välissä?), mutta se tekee karhusta ihan sympaattisen pikku otuksen.  Syvempiä merkityksiä en huomannut missään tarinoista, mutta ehkä vain hämäännyin siitä melko ärsyttävästä muodosta, johon filosofiset hapatukset oli piilotettu.  Toisaalta olisin kiinnostunut lukemaan artikkelin, jossa kuulemma kerrotaan metsän asukkaiden lukuisista persoonallisuushäiriöistä.

- -
Näin, maraton on nyt tässä.  Jälkitunnelmista lisää myöhemmin tänään!
- -

28 kommenttia:

 1. Tsemppiä! :) En ole lukenut kirjoista yhtään, mutta Nälkä kiinnostaa ainakin aihepiirinsä puolesta. Ei kun olenhan minä Nalle Puhia joskus lukenut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! :) Nälkä kiinnostaa näistä eniten, ja sain sen nyt vihdoin kirjastosta kun se oli jatkuvasti lainassa.

   Poista
 2. Nälkä on yksi lempparini. Mukavan monipuolinen tuo kirjalistasi. Hyvää lukumaratonia! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Näin muistelinkin, odotan innolla Nälän lukemista. Jos ei nyt, niin ainakin heti lukumaratonin jälkeen.

   Poista
 3. Tsemppiä maratoniin! Kirjapinosi kirjat ovat vieraita, mutta hauska kuulla niistä, jotka ehdit lukea :)

  VastaaPoista
 4. Onnea matkaan! Tuttuja kirjoja ovat Nalle Puh, Fanny Hill ja Miss Lonelyhearts, kiinnostaa toki nähdä millaisia mietteitä noista tulee, ja lukemattomissakin on kiinnostavia opuksia...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Nämä ovatkin kaikki sellaisia, jotka kiinnostavat sen verran paljon, että haluan lukea kaikki lukumaratonista jäljelle jäävät mahdollisimman pian.

   Poista
 5. Onnea maratoniin!

  (Ja kiitos muistuksesta; olen ties kuinka pitkään suunnitellut lukevani Satu Waltaria, esim. juuri tuon Kahvila Mabillonin haluan lukea ja odotan mielenkiinnolla, mitä sanot siitä.)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, ja ole hyvä :D Mabillonin luen seuraavaksi, aloittelen sitä jo kokatessa.

   Poista
 6. Menestyksekästä maratonia!

  Kahvila Mabillon toimii varmaankin kevennyksenä, jos jossain vaiheessa väsyttää. Viehättävä teos kaiken kaikkiaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Nyt tuntuu siltä, että haluan ensin lukea jotain kevyttä, ja siirtyä pikku hiljaa raskaampaan. Illemmalla taas jotain kevyttä, vaikka Nalle Puh iltasaduksi :D

   Poista
 7. Muakin kiinnostaa nälkä :D Tsempitystä oikein kovasti!

  VastaaPoista
 8. Onnea maratonille, mukava seurata edistymistä. :) Sinä lasket nukutut tunnitkin, olen itse mittinyt etten laskisi nukuttuja...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Ja juu, mietin ensin jos en laskisi, mutta päätin nyt ainakin ekalla kerralla tehdä näin.

   Poista
 9. Lukumaratonia täälläkin. Huomenna tempaisen. :) Nalle Puh olisi mielenkiintoista joskus lukea. Jommalla kummalla siskoistani on se ja olen joskus nuorempana keskustellut siitä löytyvistä syvyyksistä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jee, tulen seuraamaan :) Nalle Puh vaikuttaa kieltämättä mielenkiintoiselta, ainakin kirjakaupoissa selailemieni mietelausekirjojen perusteella.

   Poista
 10. Onnea maratonille, lukuiloa! Hamsun on ollut kiinnostavien kirjojen listallani kauan, kiva lukea sitten mietteitäsi, jos ehdit sen lukea.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Toivottavasti ehdin, mutta jos en niin mahdollisimman pian lukumaratonin jälkeen. Olen väijynyt sitä jo niin kauan kirjastosta, että pakko se on nyt lukea :D

   Poista
 11. Maratonisi on nähdäkseni lähtenyt hyvin käyntiin :) Voi, nuo Yllätysmatkat ja Kummitusmatkat! Ne olivat suosikkejani lapsena. Lukuiloa täältäkin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan mukavasti juu, vaikka lukunopeuteni ei ole ikinä ollut erityisemmin huikaiseva :) Ja noilla lapsuuden suosikeilla urakka käynnistyi mukavan nostalgisesti. Kiitos :)

   Poista
 12. Mainio maraton! Itse pidin noista Yllätys- ja kummitusmatkoista myös aikanaan paljon, löytyisiköhän meidän kirjastosta.. :) Ninni on myös tuttu kirja, vaikka en siitä juuri mitään muistakaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hae ihmeessä, todella viihdyttäviä! :) Ninni ei ehkä kuitenkaan ollut niin hyvä kuin silloin aikoinaan, mutta harva lastenkirja on. Suosittelen siis lukemaan senkin.

   Poista
 13. Mun pitää varmaan joskus kirjastosta etsiä nuo Kummitusmatkat yms, niitä ovat muutkin kehuneet.

  Nalle Puh on jännä, mietelauseiden ohella aikuisempi lukija saattaa tosiaan havahtua siihen että muutamalla kirjan henkilöistä on havaittavia persoonallisuushäiriöitä...(yksi kaverini, vanha Puh-fani, luki näitä jokin aika sitten omalle lapselleen ja oli järkyttynyt siitä millainen Ihaa oli, lapsena oli ihan mennyt ohitse...)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hae vain, mulle ainakin ne olivat ihan tarpeeksi haastavia. Matikkatehtäviä en osannut ollenkaan, ja muissakin taisi mennä vähän aivot solmuun :D

   Ihaa olikin lievästi sanottuna masentava hahmo, oikea moniongelmaisten kirjo koko kirjassa :D Lapselta voi tosiaan vähän mennä ohi nämä pienet nyanssit siellä täällä, eikä nuorimmat kuulemma oikein tajua sanaleikkejäkään.

   Poista
 14. Oi Kummitusmatkat! Löysitkö kirjastosta vai peräti jostain omaksi? Olen yrittänyt hakea vaikka mistä, mutta ei ole tärpännyt. Yllätysmatkat löytyi nettiantikvariaatista, sentään. Lapsuuden suosikkeja :D Kuvitus on kerrassaan ihanaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kirjastosta bongasin, mutta ei ollut hyllyssä vaan piti pyytää varastosta. Varmaan suurimmassa osassa kirjastoista nämä ovat nykyään varastossa, ja tosiaan nettiantikvariaatit ja Huuto.net ovat hyviä vaihtoehtoja jos haluaa omaksi. Onnea metsästykseen, nämä ovat ihan parhaita kuvituksineen kaikkineen! :D

   Poista