Heippa lukijat, pitkästä aikaa! Bloggaus on viime aikoina vähän jäänyt, mutta uutta tarmoa on tullut nyt tähän hommaan sen verran, että tällä sivulla tulee varmasti vierailtua vähän ahkerammin. Perustettuani blogin lupasin itselleni, etten aio ottaa tästä(kään) yhtään stressiä, mikä tulee tästä lähin näkymään siten, että tauoista tai kirjoittamisen nihkeydestä en aio erikseen ilmoitella. En ikinä lopettaisi blogiani sanomatta mitään, joten jos jumi yllättää, niin ei hätää. Tulen kyllä aina jossain vaiheessa takaisin.
Viime vuonna luin yhteensä 121 kirjaa, joista oli tosin muutama yksittäisiä novelleja, eli ne kiinnostivat jostain tietystä syystä, mutta en halunnut lukea kirjailijalta kokonaista novellikokoelmaa. Sivuja luin Goodreadsin mukaan 26 076. En perinteisesti keskity blogissani tilastoihin, joten sanottakoon vain niin, että 2014 sisälsi enemmän mielenkiintoisia, palkitsevia ja koskettavia lukukokemuksia mitä pitkiin aikoihin. Alla kymmenen parasta lukemisjärjestyksessä (kaikista ei ole vielä arviota blogissa, mutta asia korjaantunee muutaman osalta lähipäivinä).
Maus - selviytyjän tarina (Maus #1-2) (1986) - Art Spiegelman
Forsytein taru (1906-21) - John Galsworthy
Pessi ja Illusia (1944) - Yrjö Kokko
Länsirintamalta ei mitään uutta (1929) - Erich Maria Remarque
The Lonely Doll (Edith #1) (1957) - Dare Wright
Se (1986) - Stephen King
Muumipappa ja meri (Muumit #8) (1965) - Tove Jansson
Goblin Market (1862) - Christina Rossetti
Jörö-Jukka (1845) - Heinrich Hoffmann
Kaunotar ja hirviö (1755) - Jeanne-Marie Leprince de Beaumont
Tästä voidaankin siirtyä sujuvasti jo alkaneeseen vuoteen, jolloin en todennäköisesti ehdi lukemaan kovin paljon, mutta en voinut silti (taaskaan) vastustaa kiusausta haasteiden kanssa. Kaikkiin en kuitenkaan aio paneutua samanlaisella intensiteetillä.
Annamin järjestämässä Kirjallinen retki Pohjoismaissa -haasteessa luetaan kirjallisuutta Islannista, Ruotsista, Norjasta ja Tanskasta. Islanti on yksi unelmamatkakohteistani, mutta en jostain syystä ole koskaan lukenut ainuttakaan (!) islantilaista kirjaa, enkä edes mitään Islantiin sijoittuvaa. Tavoitteenani on lukea kaikista maista täydet neljä kirjaa, koska pohjoismaisen kirjallisuuden tuntemukseni on melko heikkoa (Goodreadsissa kyseisessä hyllyssä näyttäisi olevan lähinnä tietokirjoja, lastenkirjoja ja suomalaisia klassikkoja). Olen jo kerännyt kirjastoreissuja varten puhelimeeni listan mahdollisista kirjavaihtoehdoista (joista muutaman olen jo lainannut ja paria aloitellut), ja sitä kootessani Tanska osoittautui hankalimmaksi. Pohjoismaisia dekkareita ei kuitenkaan tulla vieläkään blogissani näkemään (en lukuisista yrityksistä huolimatta ole ikinä saanut luettua niitä loppuun).
Vaikka olenkin enemmän kaupunki-ihminen, niin Marilen Maalaismaisemia-haaste kuulosti sen verran kivalta ettei sitäkään voi jättää välistä. Haasteeseen kertyy varmasti luettuja kirjoja vähän kuin itsestään, koska olin joka tapauksessa aikonut lukea tämän vuoden aikana useita esimerkkilistallakin näkyvistä.
Loppuihin haasteisiin en aio hakea aktiivisesti luettavaa, vaan etenen "jos luettu kirja sopii kategoriaan" -periaatteella. Kiva olisi silti saada kaikki alkuun, joten vaatimattomana tavoitteena on saada luettua jokaiseen yksi kirja.
MarikaOksan blogista bongasin I Spy -haasteen, jota aion päivitellä myös Goodreadsiin. En ole ollut kahdeksan vuoden aikana hirveän aktiivinen sivuston ryhmissä, mutta ehkä tämän myötä innostun. Tarkoituksena on bongata kirjojen nimistä erilaisia sanoja, mikä ensin vaikutti helpolta, mutta tutkittuani tänään listaa vähän pidempään en olekaan enää ihan niin varma.
Ompun Luetaan sateenkaari -haaste vaatiikin jo erilaisempaa tarkkaavaisuutta, koska en yleensä kiinnitä paljon huomiota kirjojen kansiin, joiden väreistä tässä pitäisi saada aikaan sateenkaari. Mukavan erilaisessa haasteessa on kuitenkin sopivasti vaihtelua ja valinnanvaraa.
Ainon Idän pikajuna -haasteessa seurataan kyseisen junan reittiä, ja luulisin seikkailuhenkeä löytyvän ainakin Pariisin tai Istanbulin verran.
Lukumadon Lukuiloa!-haaste rohkaisee kirjoittamaan yleisellä tasolla kirjoista ja lukemisen ilosta. Kirjoitusten aihetta ei ole muutoin rajattu, joten vuoden aikana tulee varmasti paljon mukavia hetkiä, joista olisi mukava kirjoittaa. Kun vain muistaisi pitää haasteen mielessä.
Lukumäärällisesti haasteissa ei ole omalla mittapuullani kovin paljon luettavaa (kokonaistavoitteena on 80 kirjaa vuoden aikana, eli neljäkymmentä vähemmän kuin viime vuonna), joten jatkan luottavaisin mielin lomaani kirjan parissa.
Antoisaa Kirjan vuotta kaikille!
Ai jai jai, menit mainitsemaan nuo Goodreadsin haasteet. Katsoin niitä hieman eilen, mutta sitten laitoin koneen päättäväisesti kiinni. Haasteet vaan on niin ihania ja osa viehätystä on, kun miettii, mitä niihin lukisi ja etsii sopivia kirjoja.
VastaaPoistaHyvää kirjan vuotta sinullekin! Laitetaan sivut sauhuamaan (kuvaannollisesti). :)
Kyseisessä ryhmässä näytti olevan paljon muitakin haasteita, mutta niitä en uskaltanut edes vilkaista, olisi käynyt huonosti :D Niin kuin sanoit, niin sopivien kirjojen miettiminenkin on jo hauskaa.
PoistaKiitoksia, tästä vuodesta tulee varmasti hieno! :)