17. joulukuuta 2013

Kotimaan matkaloki: Brinkhallin kartano

Onnistuin sössimään kolmen blogitauolle ajastamani postauksen päivämäärät, joten olen nyt lisäillyt ne oikein ajastettuina.  Joululoma on alkanut ja opiskeluhommat selätetty, eli kirjajutuilla jatketaan normaalisti näiden jälkeen.

Elokuussa tuli tehtyä pieni päiväretki Turun Kakskerran saarelle, jossa sijaitsee Hovimäki-sarjasta ja Käsky (2008) -elokuvasta tuttu Brinkhallin kartano.  Päivä oli ihanan aurinkoinen eikä vieraitakaan ollut kuin muutama.  Kierroksen sai siis tehdä melkein tyhjässä kartanossa, joka oli hienoisesta rapistuneisuudestaan huolimatta todella sympaattinen ja tunnelmallinen paikka.

Hedelmäpuutarha
Juhlasali.  Vasemmalla kartanon entinen omistaja Gabriel von Bonsdorff, joka suunnitteli Brinkhallin päärakennuksen ja julkaisi vuonna 1804 teoksen hyötykasvien viljelystä.
Pompeji-huone
Rakastan kummitustarinoita sekä kirjoissa että muutenkin.  Opas kertoi tässä huoneessa kuuluneista äänistä, ja kun tarinan mukaan lattia revittiin auki sieltä löydettiin naisen ja lapsen luurangot (paikkansa pitävyyttä ei muistaakseni ole kuitenkaan vahvistettu).

Ikkunasta näkyvän hedelmäpuutarhan polkua pitkin on puolestaan nähty kävelemässä valkopukuinen nainen kartanolta Kakskerranjärvelle päin.
Kylpyhuoneen hanat ovat 1920-luvun luksusta.
Naisten seurusteluhuone
Viihtyisässä kahviossa oli esillä muikeita kissamaalauksia, ja myytävät naposteltavat olivat tietääkseni itse tehtyjä.  Kuvassa suklaamuffinssi ja kinkkuciabatta sekä seuralaiseni marjapiirakka vaniljakastikelammikossa.  Todella herkullisia, suosittelen pistäytymään (ja kirjoittamaan nimmarin vieraskirjaan)!  Kuistilla myytiin myös erilaisia taimia ja eteisessä käsitöitä.
Salaperäiset portaat metsään ja niityn toisella puolella portaat kunniapihalle.  Taustalla päärakennuksen vilpola.
Ruutanalampi, jonka Hovimäessä nähty huvimaja on sittemmin purettu.
Merenranta
Brinkhall on joka kesä avoinna yleisölle, ja sinne pääsee helposti esimerkiksi Turun kauppatorin läheisyydestä bussilla 15 B.  Kortilla maksu ei onnistu, joten mukaan kannattaa varata käteistä.  Tavalliset opaskierrokset ovat ilmaisia.

Lisätietoja:  brinkhall.fi

2 kommenttia:

  1. Kiitos tästä postauksesta! Kartano näyttää ihanalta, ja sain tästä hyvän vinkin, minne kannattaa ensi kesänä mennä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kannattaa kyllä ehdottomasti mennä, on todella hieno paikka! :)

      Poista