24. heinäkuuta 2013

Blogistanian kesälukumaraton II

Jippijei, nyt se alkaa!  Osallistujat ja säännöt voi muistin virkistykseksi bongata Hys, äiti lukee nyt -blogista, ja tarkempi kuvaus omasta kirjalistastani löytyy täältä.  Ennen yöunia tulen vielä päivittämään edistymistäni.  Huomiseksi on luvattu kunnon hellettä tänne päin Suomea, joten voisin vaikka rynnistää heti aikaisin aamulla varaamaan paikkaa puistosta, saa nähdä.

Onnea ihan kaikille maratoniin osallistujille, ja toivottavasti myös kannustusjoukot löytävät mielenkiintoista luettavaa!

Vähän Piinaa iltasaduksi (tiedän, olen outo),
ja loput huomenna välipalaksi muiden kirjojen välissä.

Klo 2.13
Ensimmäinen osa Annie luettu, eli 95 sivua.  Enää ei pysy hereillä vaikka kuinka yrittäisi, joten hyvää yötä ja huomiseen!

Klo 12.02
En malttanutkaan lähteä mihinkään herkkujeni ääreltä, vaan jumitin parvekkeella paahtamassa itseäni aikaisesta aamusta lähtien.  Kirjan kanssa eväinä kaurapaahtoleipää, appelsiinimehua ja mehujäätä (mitä, kyllä maratonilla saa syödä mehujäätä aamupalaksi!).  Kuvaa en ottanut, olin kai liian pökerryksissä vähäisistä yöunista.

Luettuja sivuja:  312
Piina (1987) - Stephen King, 312 s.
Pisteet:  * * * *  Suomentaja:  Ilkka Rekiaro

En ole (liian) pitkiin aikoihin lukenut kauhun mestaria, joten olin äärettömän iloinen, että maraton alkoi varmalla King-laadulla taaten superkoukuttavuuden.  Olen jo monta vuotta sitten nähnyt elokuvan, ja vaikka se on edelleen selkeänä mielessä, se ei haitannut ollenkaan.  King on kirjoittanut upeasti tarinansa, joka sijoittuu vain yhteen huoneeseen.  Tämä voisi olla jonkun muun kirjailijan käsissä tylsää, mutta asetelmasta puristetaan tässä kaikki irti, ja jännitys käy välillä sietämättömäksi.  Annien sekopäisyyskään ei tunnu liioitellulta, sillä voin hyvin kuvitella millaisia ne "suurimmat fanit" ovat, joilla viiraa päästä.  Annie siis tuntuu todelliselta (jota muuten Kathy Bates esittää melkein täsmälleen samalla lailla kuin tämä on esitetty kirjassa), ja henkilökuvauksen tarkkanäköisyyden lisäksi King kuvaa kipua loistavasti.  Voisin suositella tätä myös niille, jotka eivät ole vielä lukeneet Kingiä, ja jotka eivät välitä yliluonnollisesta kauhusta.  Jännitys tulee tässä siitä, kun odottaa mitä Annie keksii seuraavaksi ja hajoaako tämän psyyke lopullisesti.

Klo 17.05
Luettuja sivuja:  516
Fear and Loathing in Las Vegas (1971) - Hunter S. Thompson, 204 s.
Pisteet:  * * * *
Osallistuu haasteeseen:  Kaunokirjallinen maailmanvalloitus

En tainnut tajuta ihan kaikkea mitä tapahtui, mutta hauskaa oli.  Thompsonin kirjoitustyyli omalaatuisine rytmityksineen ja sanastoineen on juuri täydellistä tällaisen tarinan kertomiseen, ja Ralph Steadmanin kuvitus sopii kuin nyrkki silmään.  Omituinen keskustelu taco-myyjien kanssa, hallusinaatioita ja teräviä huomioita sen aikaisesta yhteiskunnasta sekä hullusta Las Vegasista jne.  Sekopäinen matka, mutta ah niin viihdyttävä.

Ruoka-aika!  Marokkolaisia lihapullia ja cous cousia.

Klo 21.53
Luettuja sivuja:  804
Love, Castro Street: Reflections of San Francisco (2007) - Katherine V. Forrest ja Jim Van Buskirk, 288 s.
Pisteet:  * * *

Kuten usein eri kirjoittajien kokoelmissa, tässäkin jotkut ovat parempia kuin toiset, jotkut syvällisempiä ja jotkut pelkästään pintaraapaisuja.  Eniten jäi mieleen Aaron Shurinin muistelu siitä, millaista oli työskennellä Alcatrazissa vuonna 1958.  San Francisco näyttäytyy esseissä erikoisena, vapaamielisenä, riehakkaana jne.  Pari kertaa nauroin ääneen, varsinkin Tales from the Casa -esseetä lukiessa, jossa Victor J. Banis muistelee, millaista oli isännöitsijänä kun joutui hoitamaan vähintäänkin erikoisten asukkaiden asioita.

Kello 23.53
Luettuja sivuja: 980
Herland (1915) - Charlotte Perkins Gilman, 176 s.
Pisteet:  * *

Lueskelin tätä jo ruoanlaiton lomassa, mutta innostuin syödessä edellisestä esseekokoelmasta, joten jätin tästä loput maratonin loppurutistukseen.  Pidin aikoinaan Gilmanin Keltaisesta seinäpaperista, joka oli nuoresta lukijasta aika karmaiseva.  Sen jälkeen en ole Gilmania lukenut, ja valitettavasti tämä feministisen utopiakirjallisuuden "helmi" ei ihan vakuuttanut.  Kohtalaisen viihdyttävä tämä oli, ja oli myös mielenkiintoista seurata miesten pärjäämistä yhteiskunnassa, jossa kaikki naiset ovat vahvoja, kauniita ja viisaita, ja joita ei näytä kiinnostavan kohdella miehiä yhtään eri tavalla sukupuolen takia.  Asukkaiden kuvaus jäi silti vaivaamaan, koska kaikki olivat samasta muotista tehtyjä ja jopa häiritsevän robottimaisia.  Itse yhteiskuntakin vaikuttaa jopa utopiaksi vähän liian täydelliseltä.  Aineksia olisi ollut parempaankin, mutta Gilmanin teos jää pinnalliseksi ja kuivahkoksi, ja hyötyisi myös paremmasta juonenkuljetuksesta (no, ehkä myös paremmasta juonesta ylipäätään).  Kokonaisuutena silti ihan luettava, vaikka Terry tekikin mieli kuristaa useammin kuin kerran.  Julkaisuajankohtanaan oli luultavasti tärkeä herättäjä, ja muutenkin näitä unohdettuja oman aikansa kuriositeetteja on useimmiten ihan hauska lukea, vaikka ne eivät hyviä olisikaan.

- - -

Vieläkin malttaisin lukea, mutta taidan kuitenkin katsella koneelta jotain sarjaa ja hotkaista tuoreisiin mustikoihin sekoitettua vaniljajäätelöä.  En ole myöskään ollenkaan vilkaissut muiden etenemistä, vaan ainoastaan vastaillut omaan kirjoitukseeni tulleisiin kommentteihin, joten vierailen myöhemmin kaikkien osallistujien blogeissa.  Useimmilla maraton jatkuu vielä, eli tsemppiä!


20 kommenttia:

 1. Vastaukset
  1. Kiitos, ensimmäinen kirja luettu ja oli hauskaa :)

   Poista
 2. Tsemppiä maratoniin, ja toivottavasti olet saanut kerättyä voimia tälle päivälle. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos!

   Yöunet jäivät vähäisiksi, mutta valvon aika usein kirjan äärellä, eli ei sinänsä mikään uutinen :D

   Poista
 3. Hauskaa maratonia! Innolla odotan omani alkamista.

  VastaaPoista
 4. Tsemppiä päivääsi! Olet aloittanut hyvin maratonin, kun olet lukenut heti alkuun vähän pidemmän kirjan. Jännä sitten seurata, miten Kingin jälkeen kävi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Kingin lukeminen tosiaan on mulla yleensä aika nopeaa, ja nyt menossa kolmas kirja kokkailun lomassa :)

   Poista
 5. Voi mitä nameja, marianneja ja Piinaa, herkullinen yhdistelmä! =D Piina on niin loistava, sekä kirjana että leffana, mahtavaa että luit!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä! :D Tosin suurimman osan ajasta taisin vain puristaa jännittyneenä kirjaa käsissäni, enkä malttanut hirveästi syödä Marianneja :P

   Poista
 6. Olen lukenut Piinan kauan sitten, ja nähnyt elokuvankin. Muistui hyvin tuo tunnelma mieleen. Tsemppiä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Tähän mennessä on ollut oikein hyviä kirjoja.

   Poista
 7. Sivuja karttuu kohisten, vau! :) Itse maratoonasin pikkuriikkisiä kirjoja, kun luen niin hitaasti. Tsemppiä maratoniin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yleensä lukunopeuteni on keskitasoa, mutta tällä kertaa maratonkirjat olivat sen verran hyviä (Herlandia lukuunottamatta), että ne oli pakko ahmia :D

   Poista
 8. Vau, todella mielenkiintoisia kirjoja olet lukenut! Ja sivumääräkin on aika huikea. :)
  Minäkin muistan Thompsonin kirjan sekavana, mutta viihdyttävänä. Ei mitään hajua, mitä välillä tapahtui, mutta kaipa kaiken pystyi laittamaan erinäisten päihteiden piikkiin. ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, ei siinä hirveän kauaa ehditty selvänä olla, kun auton takakonttikin oli täynnä kaikenlaista :D

   Poista
 9. Sinullakin on mennyt nakojaan maraton hyvin! Ja kiintoisia kirjoja tosiaan! Minakin ehdin nain jalkijunassa katsomaan miten muilla meni, kun aiemmin piti keskittya omaan lukemiseen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, tällä kertaa osasin valita kirjat vähän paremmin kuin viimeksi :)

   Poista
 10. Hienosti sujunut maraton sinulla! Ja kirjat vaikuttavat mielenkiintoisilta.

  Onnittelut! :)

  VastaaPoista