30. marraskuuta 2013

Koosteet haasteista Kansankynttiläin kokoontumisajot ja Avioliittojuonia + kaksi uutta haastetta

Sain äskettäin valmiiksi kasan (suurimmaksi osaksi rästiin jääneitä) postauksia, jotka opiskelukiireiden takia olen ajastanut seuraavalle parille viikolle.  Kommentteihin toki vastaan, mutta sen enempää en ehdi blogimaailmassa pyörimään ennen joululomaa.  Lukeminen jatkuu kuten aina ennenkin, mutta arviot tulevat sitten joskus myöhemmin.

Aloitetaanpa ensin lukuhaasteista.

Maukan Kansankynttiläin kokoontumisajot -haasteessa oli tarkoitus lukea vuoden aikana tietokirjoja eri kategorioista, ja valaistuksen kokemusta sai yrittää kolmella eri tasolla.  Pääsin Hehkulampuksi, eli luin yhdeksän kirjaa neljästä kategoriasta.  En yrittänyt erikoisemmin haastaa itseäni, vaan valitsin kirjat aiemmin antoisiksi koetuista aihepiireistä.  Jokainen oli onneksi omalla tavallaan hyvä ja mielenkiintoinen, mutta suomalaisten naisten siirtolaisuudesta Kanadaan kertova Uhmattaret tarjosi ehkä kuitenkin eniten ajateltavaa, ja inspiroi lukemaan joskus lisää siirtolaisuuden historiasta.  Haaste myös toi varmuutta tietokirjoista bloggaamiseen (vaikka postaukset olivatkin nyt lähinnä sisällön tiivistämistä).  Oikeastihan haluaisin lukea tietokirjoja saman verran kuin kaunokirjallisuutta, mutta opiskelujen takia ei aina jaksa, vaan romaanit sun muut vievät imuunsa helpommin.  Tässä yhteydessä muistuttaisin silti siitä, että tietokirjat eivät aina ole raskaita ja vaikeaselkoisia, vaan niitäkin löytyy hyvin erilaisille lukijoille.  Rohkeasti siis tieto-osastoille vaeltelemaan!

Kirjallisuustiede
Sylvia Beach and the Lost Generation - Noël Riley Fitch

Historia
Uhmattaret - Varpu Lindström
A History of Witchcraft - Jeffrey B. Russell ja Brooks Alexander
Naisten kaupunki - Anu Lahtinen, Sini Ojala ja Kirsi Vainio-Korhonen 

Kuvataide, musiikki, tanssi ym.
Kulttuurin varkaat - Kai Ekholm
Naisen iholla - Jenny Belitz-Henriksson, Laura Oja ja Raisa Kyllikki Ranta 

Elämäkerrat ja muistelmat
Monty: Montgomery Cliftin elämä - Patricia Bosworth
Shakespeare & Company - Sylvia Beach
Edgar Allan Poe: lyhyt elämä - Peter Ackroyd

Odotusteni vastaisesti sekä osallistuin Marian Avioliittojuonia-haasteeseen, että sain sen suoritettua aika nopsasti päästen korkeimmalle tasolle, eli Timanttihäihin.  Avioliittoon keskittyvä kirjallisuus ei oikein ole heiniäni, mutta hirveän kauas mukavuusalueen ulkopuolelle ei tarvinnut astua, koska Canthia ja Blomqvistia oli jo jonkun aikaa ollut tarkoitus lukea.  Canthin muista teoksista olen pitänyt, mutta tämä kyseinen Rouva Bovaryn kaukainen pikkuserkku ei tällä kertaa natsannut.  Myrskyluotoon pettyminenkään ei lannistanut, koska tv-sarjan haluan vielä katsoa joku päivä.

Salakari (1887) - Minna Canth 
Tie Myrskyluodolle (1974) - Anni Blomqvist
Luoto meressä (1975) - Anni Blomqvist
Maija (1975) - Anni Blomqvist
Meren voimia vastaan (1976) - Anni Blomqvist
Hyvästi Myrskyluoto (1976) - Anni Blomqvist

Uudet lukuhaasteet

Annamin Vive la France! -haasteessa (jonka vinkkilistaan annoin itsekin muutamia ehdotuksia) luetaan ranskalaista kirjallisuutta suorittamalla raitoja Ranskan lipusta.  Pääasiassa olen pitänyt ranskalaisten teoksista, mutta lähinnä klassikoita ahmineena aion tutustuttaa itseni myös vähän uudempaan kirjallisuuteen.  Haluan myös kokeilla josko pääsisin pitkästä aikaa eteenpäin Zolan Les Rougon-Macquart -sarjan kanssa.  Ehkä jopa eksyn haasteen tiimoilta vahingossa Pariisin ulkopuolelle.  Tai ainahan sitä voi toivoa.

Aikataulu:  3.11.2013 - 1.10.2014

Suketuksen Ihminen sodassa -haaste (jossa voi saada hauskasti erilaisia sotilasarvoja) kannustaa lukemaan oman mukavuusalueen ulkopuolelta.  Tämä koskee myös minua, koska vaikka olen kiinnostunut esim. holokaustista ja ylipäätään toisen maailmansodan kokeneiden tarinoista, kiinnostukseni sotakirjallisuuteen on kuitenkin aika kapea-alaista.  Mainiot kirjalistaukset sekä postauksessa että kommenteissa helpottavat valintaa, koska osa on joskus jo ollut lukulistaharkinnassa.  En aseta itselleni mitään tavoitteita ettei menisi liian vaikeaksi, mutta olisi tietysti kiva jos ehtisin tutustua kaikkiin kategorioihin.

Aikataulu:  24.11.2013 - 30.11.2014

4 kommenttia:

 1. Kiitos koontipostauksesta! Tämä Kansankynttiläin kokoontumisajot -haasteen loppu on kuin sadonkorjuuaika olisi koittanut. Olen selaillut osallistujien koontipostauksia ja on ihan hullua miten paljon kiinnostavia tietokirjoja olen sitä kautta löytänyt!

  Muut viime vuodelle valkkaamani haasteet menivät omalta osaltani penkin alle (-.-), mutta olen päättänyt uhkarohkeasti silti osallistua noihin samoihin kuin sinäkin: Ranska-haasteeseen ja Ihminen sodassa -haasteeseen. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sama täällä, välillä on sitä paitsi kiva selailla myös tietokirjalistoja.

   Multa meni Saksa-haaste penkin alle, ja luultavasti vielä yksi muu tässä ennen vuoden päättymistä, mutta ehkä saan nyt itseäni niskasta kiinni kun ahnehdin vähemmän haasteita :D

   Poista
 2. Naisen iholla kiinnostaa minua, pitäisikin laittaa kunnolla muistiin. Tosin olen nyt pari kuukautta kirjastolakossa, mutta kunhan se loppuu, etsin tuon kirjan käsiini. Minulla ei ole tatuointeja, enkä sellaisia haluakaan, mutta aihepiiri kiinnostaa tosi paljon. Lisäksi kirjassa on mukana eräs tuttavani.

  Kivaa, että osallistut haasteeseeni! Toivottavasti luvassa on hyviä lukuhetkiä. Itsekin yritän ylittää itseni ja lukea kaikkea sellaista, mitä muuten ei tulisi luettua. Ranska-haasteeseen osallistun myös (en tosin ole vielä avannut sitä).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti pidät, Naisen iholla tosiaan sopii ihan kaikille aiheesta kiinnostuneille. Itseäni kiinnostavat tatuoinnit myös todella paljon, ja varmaan luenkin seuraavaksi jotain niiden historiaan liittyvää.

   Kiitos kun laitoit liikkeelle mielenkiintoisen haasteen! :) Pari kirjaa onkin jo lainattu tämän merkeissä, uteliaana odotan mitä tuleman pitää ;)

   Poista