30. marraskuuta 2014

Ihminen sodassa -haasteen koonti

Taas on vuosi melkein lopuillaan, ja tällä kertaa on aika päättää Suketuksen sotakirjallisuuteen liittyvä lukuhaaste. Olen kyllä kiinnostunut toisesta maailmansodasta (erityisesti ihmisten omista kokemuksista), mutta suurimmaksi osaksi sota ei ole aiheena mukavuusalueellani.  Päätinkin haastaa itseni ja lukea mahdollisimman monesta kategoriasta sekä sellaisista aiheista, jotka eivät ole niin tuttuja. Sain luettua kirjoja kaikkiaan 8 kpl ja pääsin vääpeliksi. Olen ihan tyytyväinen lopputulokseen, koska nyt tiedän enemmän esimerkiksi ensimmäisestä maailmansodasta.

Lukemistani suosittelen ehdottomasti Andriessen valokuvateosta, vaikka tekstissä onkin suurimmaksi osaksi niitä pahamaineisia rintamalinjojen liikkeiden luettelua, joita en itse pysty hahmottamaan sitten millään. Valokuvat olivat kuitenkin koskettavia ja valaisevia, ja sopivat hyvin vaikkapa juuri tuon Remarquen teoksen rinnalla katseltaviksi. Kokonaisuudessaan parhaimpia lukukokemuksia olivat Maus sekä Pessi ja Illusia, jotka haluaisin joskus omaan hyllyyn.

Hieno ja antoisa haaste siis, ja haastesivulla oleva kirjalista on myös erittäin inspiroiva. Sota-aiheisia kirjoja tulee ehdottomasti luettua jatkossakin!

I) Kaukaiset sodat
Pohjanmaan helmi (1878) - J. O. Åberg

III) Maailmansodat
I maailmansota
Ensimmäinen maailmansota valokuvina - J. H. J. Andriessen
Länsirintamalta ei mitään uutta (1929) - Erich Maria Remarque
II maailmansota 
Maus - selviytyjän tarina (Maus #1-2) (1986) - Art Spiegelman
Pessi ja Illusia (1944) - Yrjö Kokko

V) Sodan liepeillä
Yövartio (2006) - Sarah Waters

VI) Kuvitteelliset sodat
Maailmojen sota (1897) - H. G. Wells
Sukupolvi Z: zombisodan aikakirjat (2006) - Max Brooks

8 kommenttia:

 1. Hei! Monipuolinen lista, itse en meinannut päästä tässä haasteessa toista maailmansotaa edemmäksi. Tuota Pessiä ja Illusiaa en olisi osannut mieltää sotaan liittyväksi kirjaksi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Satu-Elina, Pessin ja Illusian lyhentämättömässä versiossa viitataan aika paljon sotaan esim. tykkien paukkeena. Lyhennetystä painoksesta tätä puolta on ilmeisesti karsittu hieman pois (tosin en ole varma, koska en ole sitä lukenut).

   Poista
 2. Oletpa lukenut monenlaista. Itsekin jossain vaiheessa mietin Pessiä ja Illusiaa, haluaisin lukea sen uudelleen vuosien tauon jälkeen, mutta tähän haasteeseen se ei kuitenkaan ehtinyt. Minusta se on ihana kirja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Paula, niin on, Pessistä ja Illusiasta tuli ehdottomasti uusi lempikirjani :) Toivottavasti löytäisin sen jostain vanhana painoksena! Ja mitä haasteeseen tulee, niin olen kyllä tyytyväinen että tuli luettua aika monipuolisesti. Ei yhtään perinteistä keskitysleirikertomusta, vaikka niistä juuri pidän :)

   Poista
 3. Hieno lista. Kiva kun osallistuit. Länsirintamalta ei mitään uutta jäi vahvasti mieleen ja Maus on samoin jättänyt melkoisen jäljen. Yövartion voisin joskus vielä lukea.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suketus, kiitos itsellesi! :) Yövartio on hyvä, Waters saa kiedottua sodan hienosti henkilöiden ympärille.

   Poista
 4. Maus on minullekin yksi vaikuttavimmista teoksista, joita olen päässyt lukemaan.

  Kirjoitin muuten blogistasi eräässä postauksessani. :)

  VastaaPoista