2. joulukuuta 2015

Kirjallinen retki Pohjoismaissa -haastekoonti

Niin siinä kävi, etten ehtinyt lukea Annamin järjestämään haasteeseen läheskään kaikkea mitä ajattelin. Vuoden aikana tuli useaan otteeseen tilanteita, jolloin ei vain tehnyt mieli lukea eikä blogata, mutta rento harrastushan tämän onkin tarkoitus olla. Luin kirjoja yhteensä 13 kpl ja pääsin sekä Pohjoismaiden tuntijaksi että Islannin ja Ruotsin kirjallisuuden taituriksi.

Ei siis yhtään pöllömmin, ja mieltä kaihertamaan jääneet luen sitten myöhemmin. Etukäteen ajattelin Islannin aiheuttavan hankaluuksia, mutta siitä osastosta löytyikin vaikka mitä mielenkiintoista! Haastavimmaksi osoittautui sen sijaan Tanska, josta ei vain tuntunut mikään houkuttavan. Pohjoismaalaisia dekkareita kun en tähän päivään mennessä ole yhtäkään jaksanut lukea loppuun, eivätkä ne myös lähtökohtaisesti kiinnosta, niin yritin löytää ihan peruskirjallisuutta johdannoksi jokaiseen maahan. Suosikiksi ylsi Gösta Berlingin taru ja pohjanoteeraukseksi jäi Lumen taju.

Tulevaisuudessa aion lukea kasan islantilaisia teoksia sekä ne, jotka piti saada tähän haasteeseen mukaan: Norjasta Knut Hamsunin Viktoria (keskeytin alkumetreillä, ei kiinnostanut sillä hetkellä tarpeeksi) ja Sigrid Undsetin Kristiina Lauritsantytär, Ruotsista August Strindbergin Kuolemantanssi ja Neiti Julie sekä Tanskasta Karen Blixenin Suuret tarinat ja hyllyssä odottava jättiläinen Andersenin suuri satukirja.

Islanti
Meren neitoja ja meren miehiä: islantilaista kirjallisuutta viideltä vuosikymmeneltä (2001) - Seija Holopainen ja Päivi Kumpulainen (toim.)
Gunnlaugr Käärmeenkielen saaga (1200) - Tuntematon
Lohilaaksolaisten saaga (1245) - Tuntematon
Piilokansan tarinoita: islantilaisnovelleja ja -kirjailijoita - Päivi Kumpulainen ja Seija Holopainen (2001)

Ruotsi
Saariston lapset (1964) - Astrid Lindgren
Gösta Berlingin taru (1891) - Selma Lagerlöf
Lasten päivä Melukylässä (1966) - Astrid Lindgren
Melukylän kevät (1965) - Astrid Lindgren
Melukylän joulu (1966) - Astrid Lindgren

Norja
Rosmersholma (1886) - Henrik Ibsen
Hedda Gabler (1890) - Henrik Ibsen

Tanska
Ragnarök: jumalten tuho (1982) - Villy Sørensen
Lumen taju (1992) - Peter Høeg

8 kommenttia:

 1. Hieno luettujen lista. Minulla kävi Islannin kanssa päinvastoin, eli luin vaan yhden enkä kyllä hirvittävän suurella innolla jaksanut etsiä lisää luettavaa. :) Lumen tajusta pidän, mutta olen muutoinkin dekkarien ystävä (tosin luin niitä vain pari tähän haasteeseen). Ruotsalaiset yhteiskunnalliset dekkarit kyllä jätän yleensä väliin. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. MarikaOksa, kiitoksia! Mulle jäi Lumen tajun dekkarianti ohueksi, mutta Goodreadsin puolella taisinkin mainita, että pidin grönlantilaisuutta käsittelevistä osuuksista. Innoitti itse asiassa lukemaan aiheesta lisää, joten ei ihan turha tapaus kuitenkaan ;)

   Poista
 2. Minulle kävi Tanskan kanssa samoin: sieltä oli vaikea löytää luettavaa., varsinkin kun en halunnut lukea Peter Høegia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Margit, minullakin oli aluksi ennakkoluuloja Høegin suhteen, mutta kirjastossa kun lueskelin takakansitekstiä niin alkoi kiinnostaa. Valitettavasti ne alun ennakkoluulot sitten osoittautuivat todeksi, heh :D En kuitenkaan luovuta Tanskan kanssa, pakkohan sieltä on löytyä edes jotain hyvää...

   Poista
 3. Tanska on tosiaan vaikea. Islantilaiskirjasi näyttävät kyllä kiinnostavilta, noihin novellikokoelmiin pitää tutustua, ja Gösta Berling on tietysti ollut mielessä jo jonkin aikaa...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. hdcanis, saagoihin tutustuminen oli palkitsevaa, ja novellikokoelmat olivat tosiaan molemmat kiinnostavia, vaikka lanuversiosta en sitten pitänytkään loppujen lopuksi ihan niin paljon. Toimivat hyvin johdantoina islantilaiseen kirjallisuuteen, ja tulikin kirjoitettua ylös muutama tyyppi, joilta haluaisin lukea lisää (Laxness tietysti yksi, jonka Salka Valka odottaa hyllyssä). Odotan mielenkiinnolla mitä olet mieltä Gösta Berlingistä, sitten kun sen luet! :)

   Poista
 4. Hieno suoritus :) Peter Høeg ei vain nappaa. En ymmärrä hänen tekstiään ollenkaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mai, kiitos :) Kohtalotoveri siis :D Onneksi kaikkea ei tarvitsekaan ymmärtää!

   Poista