12. toukokuuta 2016

Harrow County, Vol. 1: Countless Haints (#1-4) - Cullen Bunn & Tyler Crook (2015)

144 s.
Jossain päin Yhdysvaltojen eteläosia, Harrow Countyn kylässä, hirtetään noita. Joitakin vuosia myöhemmin (vuosilukua ei sanota, mutta vaatetuksen, autojen jne. perusteella 1920-luvulla) isänsä kanssa asuvan Emmyn 18-vuotissyntymäpäivä lähestyy, ja menneisyyden haamut alkavat nousta pintaan.

Kauhussa ei tarvitse aina välttämättä olla sitä samaa vanhaa tummanpuhuvaa ja uhkaavaa miljöötä. On virkistävää nähdä, kun genreä tarkastellaan vähän eri näkökulmasta, ja Harrow Countyn piirrokset nostavat tarinan aivan uudelle tasolle. 

Vesivärien käyttö korostaa viivatyötä juuri oikeista paikoista ja luo synkän sekä aavemaisen - mutta samaan aikaan myös eteerisen ja kauniin - tunnelman. Värisävyt ovat upeita ja tekstuureita löytyy erilaisia. Maisemat ovat kuin maalauksia ja ihmiset on piirretty lähes lastenkirjamaisella pelkistetyllä tyylillä. Kaikki tuliasiat, kuten hautausmaan liekehtivät aaveet ("haints"), loistavat sivuilta kirkkaasti näyttäen juuri siltä mitä ne ovatkin, eli toisesta maailmasta peräisin olevia helvetintulella kyllästettyjä painajaisia. Herkän oloinen kuvitus sopii yllättävän hyvin yhteen kauhuelementtien kanssa, koska kontrasti on todella mielenkiintoinen ja odottamaton.


Tavallaan tämänkaltainen yksinkertainen ja perinteinen tarina tarvitsisi vähän jotain ekstraa tuntuakseen siihen käytetyn ajan arvoiselta, koska noidat ja kiroukset ova aika loppuunkaluttu aihe, joten on vaikeaa kuvitella mitä uutta niistä enää saisi irti. Harrow County ei kuitenkaan ole välttämättä sitä miltä näyttää, varsinkin kun miettii päähenkilön Emmyn ratkaisua menneisyyden tapahtumien tultua päivänvaloon. Juoni ei etene ihan odotusten mukaisesti ja välttää tarpeeksi kliseitä, jotta tarina soljuu mukavasti ja siinä pysyy sopivasti koukussa.

Tarinasta löytyy muun muassa pojan puhuva nyljetty nahka, muinainen metsässä asuva olio, idioottimaisia kyläläisiä ja massoittain eriskummallista, vähän synkkää sekä unenomaista tunnelmaa, mutta paljon hienovaraisemmassa paketissa kuin mitä luulisi. Hyvin perinteisestä lähestymistavasta huolimatta Harrow County tuntuu tuoreelta. Vanha kunnon pelottava Southern Gothic -tarina sopii syysiltana takan ääressä luettavaksi.

Seuraava kokoelma onkin näköjään julkaistu viime kuussa, joten onneksi lisäluettavaa ei tarvitse odotella, vaan lopun cliffhangerille toivottavasti annetaan jonkinlainen selitys.

__________

Osallistuu haasteeseen:  Hämärän jälkeen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti