3. heinäkuuta 2012

Whores in History: Prostitution in Western Society - Nickie Roberts (1992)

384 s.
Legislation against the sex trade historically goes hand in hand with intolerance of sexual freedom in general, and women's sexual freedom in particular.  Whores  have always been primary targets of this repression.  The whore is seen as dangerously free:  her financial and sexual autonomy strikes at the root of patriarchy, threatening the interests of male moralists and legislators - some of whom are among her best customers.

Prostituutio on aihe, joka on melkoinen mielipiteiden jakaja ja ikuinen soutaa/huopaa -aihe.  Tässä Roberts kertaa lyhyesti länsimaisen prostituution historian, keskittyen loppupuolella lähinnä lainsäädäntöön ja järjestöjen esiin tuomiseen.  Ajoittain hieman sekava, mutta enimmäkseen selkeä ja todella helposti lähestyttävä yleisesitys, jossa otetaan vahvasti kantaa miesten kaksinaismoralismiin ja feministien näkemyksiin.  Omia mielipiteitäni en tässä sen enempää lähde puimaan, mutta sen voin sanoa että en ehkä vieläkään täysin ymmärrä oman ruumiin vuokraamista, jos oma tilanne antaa mahdollisuuksia toisenlaiseenkin elämään.  Robertsin esittämät vakuuttavat syyt ja prostituoitujen omat näkemykset antoivat kuitenkin ajattelemisen aihetta, ja selvää on ainakin se, että tämän ammattikunnan edustajat on turhan jyrkästi leimattu rikollisiksi.

Yllä olevan lainauksen lisäksi mieleen jäi erityisesti viktoriaaninen aika.  Naiset turvautuivat mieluusti prostituutioon, koska palkka oli yksinkertaisesti parempi kuin missään naisille tarjolla olevissa työpaikoissa.  Nämä halusivat myös kapinoida helvetillisiä työoloja vastaan, joissa heidän oletettiin työskentelevän lähes ilmaiseksi.  Huomionarvoista on myös se, että kautta historian naisten olojen ollessa muuten tukalat, prostituution avulla pystyi kipuamaan huomattavan korkealle yhteiskunnan arvoasteikossa, esim. itsenäiseksi kurtisaaniksi.  Mielenkiintoinen aihe jo historialliseltakin kannalta, mutta kuten sanoin en nykytilannetta ymmärrä vielä kovinkaan paljon joten en myöskään sitä voi kommentoida.

Kirjan kannessa esiintyvä nainen mahtavine sukkahousuineen kuuluu muuten E. J. Bellocqin viime vuosisadan alussa ottamaan kuvasarjaan New Orleansin Storyville-korttelin prostituoiduista.  Koko sarja on nähtävissä iki-ihanassa Retronautissa.

* * *

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti