12. kesäkuuta 2017

Dekkariviikko: Hyvästi, neiti Marple



"[O]ne can never go back, that one should not ever try to go back - that the essence of life is going forward. Life is really a One Way Street, isn't it?"

Pienen kylän vielä pienemmän kirjaston kiinnostavat lasten- ja nuortenkirjat alkoivat uhkaavasti huveta ala-asteikäisen himolukijan jäljiltä, joten eräänä päivänä oli pakko tehdä retki aikuisten osastolle. Sieltä tarttui mukaan Agatha Christien Hercule Poirot -kirja. Nimeä en enää muista, mutta vielä silloin en tajunnut Christien neroutta, koska pidin tarinaa liian kuivana ja hitaana (toisin kävi Draculan kanssa).

Vuonna 2008 (kiitos Goodreadsin, tilastointi ei rajoitu häviäviin paperivihkoihin) kokeilin Christietä uudestaan paremmalla menestyksellä. Siinä vaiheessa olin jo muutaman vuoden katsellut televisiosta murhamamman kirjoihin perustuvia elokuvia, joten olin jo mukavasti tarinoiden imussa. Neljä suurta (1927) oli virallisesti ensimmäinen kokonaan lukemani Christie, mutta seuraava kirja eli Kuolema Niilillä (1937), Egyptiin sijoittuva klassikkomysteeri, upposi huomattavasti kansainvälisiä salaliittoja paremmin.

Tämän kuun kolmantena päivänä tapahtui jotain, mikä sai olon haikeaksi: luin viimeisen Neiti Marpleni.

Bertramin hotellissa (1965) kaipaa vanhoihin hyviin aikoihin. Hotellilomalle Lontooseen lähtevä Marple muistelee nuoruusaikojaan ja millaista hotellissa aikoinaan oli. Bertram's (jonka innoituksena toimi joko Brown's Hotel tai Fleming's) vaikuttaa olevan tyyni keidas keskellä kiireistä suurkaupunkia: edvardiaanisen ja viktoriaanisen aikakauden henget, kodikas teehuone, iäkkäät hotellivieraat sekä tyylikäs ja kohtelias hovimestari varmistavat, että Henry Jamesinsa lukeneet ulkomaalaiset saavat juuri sitä, mitä Englannilta hakevatkin. Kaikki ei kuitenkaan vaikuta olevan kohdallaan, ja pian Marple joutuukin taas rikosten keskelle.

Aika kulkee eteenpäin ja muutoksia tapahtuu, eikä Bertram's ole niille immuuni. Aikaisempien Marple-mysteerien rauhallinen maalaiskyläelämä ei välttämättä ole monin paikoin enää todellisuutta. Osa turisteista haluaa tietynlaista idylliä, mutta eivät välttämättä ymmärrä, että Englanti ei ole juuttunut hillityn käytöksen ja hienostuneen iltapäiväteen vuosisadalle.

Nautin siitä, että saan silloin tällöin lukea jotain kevyttä ja päästä johonkin ihan toisenlaiseen maailmaan. Maailmaan, jossa tapahtuu murhia, mutta jossa on silti jotain viehättävää ja kotoisaa. Christiet ovat itselleni yhtä lailla historiallisia katsauksia tiettyyn aikakauteen kuin loistavia murhamysteerejäkin.

Jokaisen viehättävänkin pinnan alla on kuitenkin aina jotain yllättävää. Tässä romaanissa paljastuu, että neiti Marplella oli nuorena tyttönä vipinää jonkun hyvin epäsopivan nuoren miehen kanssa, ja Marplen äiti oli tehnyt nuorten "ystävyydestä" lopun heti alkuunsa. Vuosia myöhemmin nuoren tytön ihastus on vaihtunut aikuisen realistiseen näkökulmaan, joten vaaleanpunaisten linssien jäätyä syrjään kyseisen nuoren miehen luonne ei enää esiinnykään edukseen. Tästä voisi ehkä moni nuoruuden rakkaushuumassa rypevä ottaa oppia.

Christien viimeisissä teoksissa on havaittavissa pientä väsymystä kirjoittamiseen, ja luultavasti neiti Marplen nostalgiapohdinnat ovat todellisuudessa hyvin paljon myös Christien omia ajatuksia. En päässyt päättämään Marplen kanssa tehtyä matkaani huipulla, koska Bertramin hotellissa ei ole kirjailijan parhaimmistoa, mutta voin aina lukea suosikkejani uudestaan. Hyvin harvasta nimittäin muistan murhaajan henkilöllisyyden, joten siinä mielessä pääsen kokemaan vielä yllätyksiä.

Uusista lukemattomista tarinoista en kuitenkaan pääse enää nauttimaan. Kiitos siis tästä ajasta, Agatha Christie. Neiti Marple jää nyt taakse, mutta suosikkibelgialaiseni kanssa näemme onneksi vielä useaan kertaan.

Hyvää dekkariviikkoa ja jännittäviä lukuhetkiä kaikille!

6 kommenttia:

  1. Kirjan tarina ei kuulosta laisinkaan tutulta, joten voipa olla, että tämä on jäänyt minulta välistä. Neiti Marple ei tosin koskaan ole ollut erityinen suosikkini, joten en olekaan hänestä kertovia kirjoja kahlannut niin tarkkaan läpi. Christiet ovat mahtavaa kesälukemista, joten kiitos hyvästä vinkistä - tätä voisin kokeilla. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. MarikaOksa, Marple ei varsinaisesti ole minunkaan suosikkini, vaan pidän enemmän Poirot'sta, mutta Bertramin hotellissa on tosiaan mielestäni ihan mukavaa keskitason Agatha Christietä.

      Poista
  2. En ole lukenut vielä yhtäkään Neiti Marplea ja Hercule Poirotista kertovia kirjojakin olen lukenut vain kaksi. Minulle on iskenyt kuitenkin pitkästä aikaa into lukea dekkareita, eli voisin aivan hyvin lainata vanhemmiltani lisää Christien tuotantoa.

    Minulle tutumpi on Doylen Sherlock Holmes, joka on minulle hyvin rakas hahmo, mutta lukemani perusteella pidän myös herra Poirotista. :) Neiti Marplekin kiinnostaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Holmes on tullut minullekin rakkaaksi hahmoksi Doylen novellien lukemisen myötä. Toivottavasti pidät myös Marplesta!

      Omia suosikkejani Christieltä on mm. Eikä yksikään pelastunut, Roger Ackroydin murha (molemmat eroavat tyyliltään ja kaavaltaan hieman muusta tuotannosta), Kuolema Niilillä, Idän pikajunan arvoitus, Ruumis kirjastossa sekä Hiirenloukku-näytelmä (olen myös nähnyt tämän lavalla, ja toimii erinomaisesti).

      Christie sopii ihan loistavasti kesälukemiseksi, eli näillä pääsee hyvin alkuun :)

      Poista
  3. Tämä saattaa olla ihan ensimmäinen lukemani Christie, jos oikein muistan. Ilmestyi jatkokertomuksena jossain aikakausilehdessä. Enpä juuri juonesta muista, mutta Miss Marplet saattaisivat olla oivaa kesälukemista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Paula, en tiennytkään, että tämä ilmestyi ensin jatkokertomuksena! Minulle Christie ei sopisi ollenkaan tuossa muodossa, koska olisi ihan hirveää odottaa aina seuraavaa osaa :D

      Christie on kyllä loistavaa kesälukemista, eli suosittelen!

      Poista